Waarom KringCoop?
De markt verandert
Er is een flinke toename in kledingproductie en -verbruik. Een steeds kleiner percentage van de ingezamelde kleding is geschikt voor hergebruik. Dit komt met name door vervuiling van de kleding uit de ondergrondse containers en door de lage kwaliteit van ‘fast fashion’. Tarieven staan onder druk door veranderingen in behoeften in de diverse afzetmarkten.Om met deze veranderingen om te gaan, en in te spelen op de wens vanuit de samenleving en overheden om de ecologische voetdruk van de kledingindustrie te verkleinen, zullen kringloopbedrijven hun werk anders moeten gaan organiseren.
Onze missie
Samen de keten circulair maken
KringCoop wil hierin een belangrijke rol spelen, door onderlinge samenwerking en het delen van kennis binnen de coöperatie. Nederland kent veel verschillende kringloopbedrijven. Veel kleine spelers en een aantal grotere, zoals Het Goed, Opnieuw & Co en RataPlan. Om echt een verschil te maken en de textielketen circulair te maken hebben deze drie grotere spelers KringCoop, de kringloopcoöperatie, opgericht. Middels het vergroten van het aantal leden kan KringCoop een grotere rol op de textielmarkt gaan spelen. We worden daarmee ook een serieuze partner voor gemeenten.
Kringcoop
Het nieuwe sorteren
Veel textiel is ongeschikt voor producthergebruik. De zogenaamde ondersoorten, goed voor ca. 40% van de totaal ingezamelde textiel, gaan vaak de verbrandingsoven in. KringCoop wil voorkomen dat dit gebeurt. Daarom sorteert KringCoop ondersoorten verder naar grondstof. Denk aan katoen, polyester of nylon. Deze grondstoffen worden geleverd aan bedrijven die daar nieuwe textielproducten van kunnen maken. KringCoop deelt kennis, vaardigheden en mogelijkheden en zorgt voor kwaliteit en uniformiteit in de aanlevering naar de markt.